Гриша Ганчев замесен в нов данъчен скандал

Той е бил част от мрежа за данъчни измами в Румъния

6946 ~ 2 мин. четене

Името на Гриша Ганчев беше замесено в нов скандал, който е собственик на фирмите „Литекс Моторс“ и „Литекс Комерс“, съобщи econ.bg, позовавайки се на БТА. Оказва се, че той е бил част от мрежа за данъчни измами в Румъния.

Прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) са разбили огромна мрежа за данъчни измами с хранителни продукти и строителни материали в Румъния. Тази сутрин съдът в Букурещ е издал първите заповеди за арест по делото, е писал в. "Ромъния либера"

В изданието се посочвало, че според данни на ДРПОПТ в мрежата за данъчни измами, ръководена от Гюргево, са участвали и редица български бизнесмени, сред които и собственикът на футболния клуб "Литекс" Гриша Данаилов Ганчев.

Преди време срещу „захарния бос“ бяха повдигнати две обвинения от страна на Специализираната прокуратура. Те са за предводителство на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, заради която на 11 май 2012 г. в ареста попаднаха общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев. Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.

В края на май тази година Ганчев обяви, че до една година възнамерява да разпродаде целия си бизнес и да се оттегли. Бизнесът му обхваща почти всички стопански сектори. "Литекс Комерс" обединява инвестициите му в сферата на енергетиката, на хранителната промишленост, на търговията с горива, на автомобилостроенето и др. Гриша Ганчев е и собственик на футболния клуб „Литекс“ и спонсорира различни спортове като борба, бокс, самбо, волейбол и мотокрос.

Подкрепи Economic.bg