Акциите на Zynga се сринаха

Сериозният спад на стойността на ценните книжа идва няколко часа след публикуването на отчета за първото полугодие на 2012 г.

7058 ~ 1 мин. четене

Акциите на разработчика на игри за социалните мрежи Zynga паднаха с 38%. Авторът на едни от най-популярните игри в социалната мрежа Facebook като Farmville или Hidden Chronicles, излезе на борсата през декември 2011 година, а цената на акциите й тогава беше 10 долара за брой. В момента книжата се търгуват за 2,69 евро на борсата в Берлин.

Сриването на ценните книжа дойде няколко часа след публикуването на отчета за първото полугодие на 2012 година.

За първите шест месеца компанията е загубила $108 млн. През същия период на 2011 г. фирмата е отбелязала печалба от 18 млн. долара. Лошите финансови резултати за второто тримесечие на 2012 година накараха Zynga да свие и очакванията си за печалбата през тази година.  

Причина за понижените прогнози са забавянията при пускането на нови игри и все по-конкурентната среда в сектора, която води за бърз отлив на интерес от съществуващите вече игри на компанията, пише АФП.

От Zynga обвиняват за представянето си Facebook, тъй като социалната мрежа е направила промени в платформата си, а те са в подкрепа на новите игри. Това засяга силно представянето на основните игри на компанията, коментира оперативният директор на Zynga Джон Шапърт.

Междувременно ценните книжа на Facebook също паднаха, защото игрите на Zynga дават около 15% от доходите на социалната мрежа. В момента акциите на социалната мрежа се търгуват за малко над 29 долара.

Подкрепи Economic.bg