Гроздето тази година ще е с 30% повече

Качеството и захарността на плода ще са отлични

228 ~ 1 мин. четене

Започналото прибиране на реколтата от десертните сортове, което тръгна с две седмици по-рано, вече е в активна фаза, подсказва, че тази година лозарите могат да се надяват на 20-30% повече продукция. Прогнозата се базира на факта, че от десертните сортове в момента стопаните прибират по 800-1000 кг грозде от декар.

"Тази година се очаква добра реколта от грозде, с отлично качество - със захарност над 25%. Прогнозите са за високи добиви - от около 250 - 260 хиляди тона общо за страната", сочат данните на директора на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев.

По-ранният гроздобер се дължи на липсата на измръзвания през зимата, валежите през юни и началото на юли и топлото време през август. Притесненията на специалистите от Института са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас няма пазар, тъй като България е загубила пазарната си ниша.

Проблем за стопаните и тази година ще бъдат ниските изкупни цени на реколтата. Очаква се винените сортове грозде да се търсят за по 50-60 ст. за кг, а десертното грозде - по 90 ст.-1лв./кг.

Подкрепи Economic.bg