Напрежението в Сирия повиши цената на петрола

Светът се опасява от бъдещо нарушаване на доставките на суров нефт

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повиши за трети сесия през последните четири дни. В основата на ръста е напрежението около Сирия и готовността на някои западни държави за военна намеса заради обвиненията, че режимът на Башар Асад е използвал химическо оръжие. Вълненията в арабската страна повишиха опасенията от бъдещо нарушаване на доставките на суров петрол.

Фючърсите на черното злато напреднаха с 0.6%, след като вчера се понижиха за първи път от три дни. Данни от проучване на Bloomberg сочат още, че запасите на американски суров петрол вероятно са се повишили през миналата седмица. WTI с доставка през октомври добави 67 цента към цената си до 106.59 за барел в електронната търговия на New York Mercantile Exchange, след което върна малко и в Сидни се котираше на ниво 106.45 долара за барел. Вчера фючърсите изтриха 50 цента, или 0.5%, до 105.92 долара за барел, което бе най-ниското ниво от 22 август насам.

Европейският бенчмарк Брент с доставка през октомври се повиши с 57 цента, или 0.5%, до 111.30 долара за барел на базираната в Лондон ICE Futures Europe exchange.

Коментари: 0