Първите пътници кацат на новия терминал на летище Варна

Първият вътрешен полет е от столицата София до Варна на националния превозвач Bulgaria air

3704 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Новият терминал на летище Варна ще посрещне днес, 27 август първите си пътници. Първият вътрешен полет, който ще кацне на най-новия пътнически терминал в България е полетът от столицата София до Варна на националния превозвач Bulgaria air. Първият полет с международни туристи, който ще бъде посрещнат на новия терминал в морската ни столица е на националната беларуска авиокомпания Belavia.

Терминал 2 на варненското летище ще започне да работа на пълни обороти в 15 ч., като в същия час старият Терминал 1 на аерогарата ще бъде затворен след 41 години работа.

Модерното съоръжение беше открито на 15 август от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. На церемонията преди дни присъстваха още министъра на образованието и науката Анелия Клисарова и главният изпълнителен директор на "Фрапорт Алета".

Инвестицията в строителството на Терминал 2 на летище Варна е над 75 млн. лв. Съоръжението е построено за 20 месеца на площ от 20 хил. кв. м. Площта за обслужване на пътници е около 3 пъти по-голяма от тази на стария терминал.

Проектирането и постояването на двата нови терминала - в Бургас и Варна, струва над 150 млн. лв., а след построяването им, новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава.

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД във варненското летище за последната година и половина. В края на миналия февруари бе открита напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети - инвестиция от 40 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg