Индустриалните печалби в Китай растат с 12% през юли

Анализаторите вече "рисуват" по-позитивна картина за втората по големина икономика в света

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Печалбите на китайските индустриални компании са се повишили през юли, добавяйки позитивни сигнали, че втората по големина икономика в света се стабилизира след отчетените две тримесечни на забавяне.

Нетната печалба е нараснала с 12% спрямо юли миналата година, докато през юни годишният ръст беше 6.3%, става ясно от данните на китайските статистически власти, цитирани от Bloomberg. За ръста на индустриалните печалби са помогнали секторите енергетика, телекомуникации и производство на автомобили. Печалбите в минната индустрия обаче са намалели.

Днешните данни са поредните позитивни за китайската икономика, след като досега стана ясно, че индустриалното производство през юли се е повишило повече от очакваното.

"Това е още един индикатор, който ни помага да нарисуваме по-позитивна картина на краткосрочните перспективи за растеж", коментира Чанг Джиан, икономист с Barclays в Хонконг. Според нея икономиката може да нарасне със 7.6% на годишна база през третото тримесечие, докато през второто ръстът на БВП беше 7.5%.

Подкрепи Economic.bg