Гръцката икономика започва да расте през 2014 г.

Според централната банка на страната от 2008 г. насам БВП се е свил с 24%

Автор: Атанас Христов

Гръцката икономика, която се очаква да е в рецесия за шеста поредна година през 2013 г., може да започне да се възстановява през 2014 г., заяви финансовият министър на страната, цитиран от Reuters. "Вярвам, че след втората половина на 2013 г. ще видим икономически растеж и повишение на Брутния вътрешен продукт (БВП) на месечна или тримесечна база", заявява министърът на финансите Янис Стурнарас пред местен вестник.

Намаляването на заплатите и увеличаването на данъците ще тласнат икономиката на Гърция към шеста поредна година рецесия през 2013 г., когато се очаква БВП на страната да се свие с 4.5%. Според централната банка на страната от 2008 г. насам икономика се е свила с 24%.

"Всичко положително, което направихме отсега нататък ще е като дъжд в пустиня, а страната ще се събуди от безпрецедентно дългата рецесия", убеден е Стурнарас.

В отделна реч, на медицинска конференция, Янис Стурнарас заяви, че Гърция ще използва 16 млрд. евро за рекапитализиране на банките през следващата седмица. Още 7.2 млрд. евро ще се влеят във финансовите институции през първото тримесечие на 2013 г. Операциите стават възможни, след като в четвъртък международните кредитори възобновиха траншовете от спасителния заем за Гърция.

Коментари: 0