Гърците избраха българските курорти за Коледа

Туроператорите отдавна са продали всички възможни места

Гърците масово се насочват към българските зимни курорти за предстоящите празници. Жителите на страната, която е изправена пред болезнено съкращаване на бюджетните разходи и намаляване на заплатите, избират все по-близките и евтини дестинации, в които да прекарат празниците си. Хит сред гърците за Коледа и Нова година са българските планински курорти, сочат данните на туристическите агенции, цитирани от БНР.

Жителите на южната ни съседка тази година се насочват към Банско, Боровец и Пампорово. Туроператорите отдавна са продали всички възможни места в българските ски-курорти. Още от днес започва походът към Банско на над 4500 студенти.

Агенциите свалиха цените и на предлаганите пакети за тридневни посещения в Будапеща, Прага и Виена. Семействата предпочитат автобусни екскурзии. А тези гърци, които все още могат да си позволят да посрещнат Нова година в Париж, Лондон или Барселона, пътуват за по-малко дни и отсядат в евтини хотели.

От друга страна българите отново са основните посетители за Коледа и Нова година в Гърция. В Солун и Халкидики резервациите за празниците са предимно за български групи. Въпреки това повечето петзвездни хотели на Халкидики няма да посрещат гости, поради слабия вътрешен туризъм. Тази година има неочаквано силен интерес от български туристи към областта Пиерия, която се намира в подножието на Олимп. Резервациите за наши сънародници там са се увеличи с 50% в сравнение с миналата година.

Коментари: 0