Гърция може да изкупи собствен дълг

Германското министерство на финансите разработва програма, с която Атина да намали задълженията си

Германия подготвя програма, чрез която Гърция ще може да излезе на пазарите за обратно изкупуване на свои държавни облигации. Министерството на финансите на Германия разглежда това като възможен вариант за намаляване на огромния външен дълг на Гърция, съобщава електронното издание на германското списание Spiegel.

Според германската медия програмата предвижда Атина да вземе пари назаем от постоянния спасителен фонд на еврозоната и да изкупи обратно свои облигации по текущи пазарни цени. Тъй като в момента те се търгуват на около 25% от тяхната номинална стойност това ще донесе своеобразна „подстрижка” на държавния дълг. Изчисленията показват, че с 10 милиарда евро обратно изкупени облигации гръцкият дълг може да бъде намален с 40 милиарда евро, пише Spiegel.

След края на тази операция Берлин се надява, че Гърция ще може сама да вземе пари назаем от финансовите пазари.

Говорител на германското министерство на финансите е отказал да коментира новината вчера, заявявайки, че Германия изчаква официалния доклад за напредъка на Гърция в изпълнението на условията, поставени от "тройката"  

Идеята не е нова за германската официална позиция. Миналата седмица членът на борда на ЕЦБ Йорг Асмусен направи същото предложение към гръцкото правителство.

Коментари: 0