Гърция реже с над 20% пенсиите на чиновниците

По думите на гръцкият профсъюз Adedy правителството обмисля намаляване с 22.7%

7034 ~ 1 мин. четене

Гръцкото правителство планира да ореже пенсиите на държавните служители с над 20%. За това предупреди гръцкият профсъюз Adedy, цитирани от Wall Street Journal. Според синдиката целта е да се ограничи държавното финансиране за пенсионните фондове.

Представители на Adedy обявиха след срещата с гръцкия министър на труда и социалното осигуряване Янис Вроцис, че коалиционното правителство в Атина планира да понижи държавните пенсии с 22,7%. Пенсиите вече бяха намалени с 20% в началото на годината, като мярката беше част от изискването на международните кредитори.

"Решението на правителството да извърши ново драстично орязване на социалните осигуровки и пенсиите в държавния сектор означава война“, се посочва в изявление на  Adedy.

Профсъюзът обвинява правителството, че не е взело под внимание предложенията на синдикалистите, имащи за цел да гарантират жизнеността на фондовете за социално осигуряване в публичния сектор.

Пенсионните фондове в Гърция, които държаха около 27 млрд. евро в гръцки ДЦК по-рано през година, понесоха чувствителни загуби, след като взеха участие в преструктурирането на гръцкия правителствен дълг през март.

Подкрепи Economic.bg