Гърция тайно наемала чиновници

През 2010 г. и 2011 г. администрацията почти не е намаляла, въпреки че Тройката постави такова изискване

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Въпреки че Гърция обещаваше да съкращава чиновници, през 2010 г. и 2011 г. тя реално е наемала държавни служители. Това пише гръцкият седмичник Vima, като се позовава на доклад на министъра на финансите в досегашното преходно правителство - Георгиос Заниас до Тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ). Там се посочва, че през тези години най-много хора са били наемани в местните администрации, здравеопазването, полицията и образованието.

Според информация на неназован източник от Тройката, докато са се регламентирали правилата за намаляването на броя на държавните служители, тайно са били назначавани нови.

Според неофициалната информация в местните съвети са били назначени повече от 12 хил. души, въпреки че инициативата за намаляване на техния брой вече е била в ход.

Докладът на Заниас посочва, че през 2010 г. са били пенсионирани повече от 53 хил. души. Като цяло обаче общият брой на администрацията е останала почти непроменена на 692 хил. души. Това означава, че освободените места са били запълнени почти веднага.

През 2011 г. са били освободени други 40 хил. души, но ведомостите за заплати са намалели само с 24 хил. броя. Това означава, че са били наети 16 хил. души. При отпускането на финансовата помощ за Гърция, правителството обеща да наема по един държавен служител на всеки пет съкратени. Това означава, че наетите през миналата година е трябвало да бъдат двойно по-малко - 8 хил. души.

Коментари: 0