Харитонова: Не можем да намалим „зелената“ добавка

Цените на тока ще скочат, ако икономическия министър одобри поскъпването на въглищата, каза председателят на ДКЕВР

Снимка: БГНЕС

428 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

До следващото Народно събрание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не може да намали зелената добавка, защото тя е записана в Закона за енергията от възобновяеми източници. Това каза в ефира на Нова телевизия председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова. "Ако го отменим, това ще е закононарушение и прокуратурата трябва да се самосезира", каза тя.

Според нея единственото, което може да се направи, за да се намали цената на електроенергията, е до 1 юли икономическият министърът да издаде заповед на НЕК да не начислява невъзстановяемите разходи и кафявата енергия. "Лично аз смятам, че това няма да помогне много, защото след това тези разходи, които НЕК е претърпял, ще трябва да бъдат компенсирани през следващия ценови период", смята Харитонова.

Председателят на ДКЕВР обясни, че от 1 юли може да има увеличение на цената на електроенергията, но това зависи изцяло от цената на въглищата. "Миньорите искат значително повишаване на цената на въглищата от "Мини Марица изток". Това ще рефлектира и върху цените на другите мини. Въглищата съставляват 75-80% от цената на електроенергията от тецовете", каза Харитонова. Тя обясни, че цената на суровината зависи изцяло от министъра и той трябва да реши дали цената да се увеличи или не.

"Всички енергийни дружества искат увеличение на цените, но това не значи, че ще бъдат одобрени. Ще бъдат разгледани всички инвестиции, всички разходи и ще видим какво ДКЕВР ще признае", каза тя.

Подкрепи Economic.bg