Хедж фондовете залагат на ръст на суровини и стоки

Към 4 септември мениджърите в САЩ са увеличили договорите във фючърси до 1,33 млн. лв.

224 ~ 2 мин. четене

Хедж фондовете в САЩ увеличиха залозите за повишаване на цените на суровините до най-високото ниво за последните 16 месеца. Основание им дават спекулациите, че политиците в САЩ, Китай и Европа ще предприемат мерки за съживяване на икономическия растеж. Тези очаквания доведе до повишение на фючърсите за шеста поредна седмица.

Мениджърите на фондовете са увеличили нетните дълги позиции в 18 фючърса и опции в САЩ с 2,3% до 1,33 млн. договора в края на седмицата приключила на 4 септември. Това твърди Bloomberg, позовавайки се на данни от щатската Комисия по търговия с фючърси и деривати. Заложите за рали на среброто се повишават за шеста поредна седмица, достигайки най-високото си ниво от 28 февруари насам. Бичите очаквания за какаото нараснаха с 57% до най-високото си ниво от май 2010 г. насам.

През август безработицата в САЩ остана над 8% за 43-ти пореден месец. "Стагнацията на пазара на труда означава, че Федералния резерв вероятно по-бързо от очакваното ще предприеме нови мерки за стимулиране на икономиката", коментира Бил Грос, който управлява най-големия в света фонд в облигации - Pacific Investment Management Co. Мерки в подкрепа на икономиката обявиха още Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще изкупува облигации и Китай. Правителството на втората по големина световна икономика одобри план за строителството на 1254 мили пътища, метро в 18 града и други инфраструктурни проекти.

Индексът Standard & Poor's GSCI Spot Index, който следи 24 суровини и стоки, се повиши с 0,2% през миналата седмица, поведен от 7,1% ръст в цената на среброто. От края на декември до юни 2011 г. S&P GSCI отчете 92% ръст, като в основата на бичия тренд бяха мерките на Фед, при които основната лихва беше близка до нулата и бяха изкупени облигации за 2,3 трлн. долара. S&P GSCI се е повишил с 22% от дъното, което удари на 22 юни тази година.

Подкрепи Economic.bg