Хилядите протестиращи блокираха централни булеварди

Централата на БСП беше освиркана от демонстриращите

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Многохилядният протест в София прерасна в блокиране на ключови булеварди в столицата. Хиляди демонстранти се събраха първо пред Министерски съвет с искания за сваляне от власт на кабинета на Пламен Орешарски. След това тълпата се отправи към Народното събрание, където отново скандиранията бяха за оставка на правителството.

След парламента протестиращите се отправиха към  "Орлов мост", който остана затворен за движение. Блокирани останаха още бул. "Цар Освободител" и ул. "Г. С. Раковски" до "Орлов мост". Заради демонстрациите беше спряно движението по бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" и на самия "Орлов мост". Малко след това протестиращите блокираха и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока НДК. Последва блокада и бул. "Фритьоф Нансен", след което протестът се отправи по бул. "Витоша". Накрая протестиращите изразиха гнева си срещу БСП, като освиркаха централата на партията столетницата.

Именно пред централата на БСП, малко преди множеството демонстранти, имаше протестен митинг и от симпатизанти на партията. Протестът беше организиран от депутата от "Коалиция за България" Георги Кадиев, който още при номинацията и избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС изрази недоволството си с водената от ръководството на партията политика. Кадиев заяви, че иска оставката на лидера на БСП Сергей Станишев, но не и на правителството.

Именно неочакваният избор на Делян Пеевски за високия пост стана причина за масови протести в цялата страна.

Днес е четвъртия ден на демонстрации и недоволство, като освен в София протести имаше и в редица големи градове на страната. Сред тях са Варна, Пловдив, Добрич и други. По места също започнаха да валят искания за оставката на Сергей Станишев.

Според данните на полицията в столицата са се събрали около 7 хил. души.

Подкрепи Economic.bg