Храните, които пречат на "идеалното остаряване"

Най-лошо е състоянието на хората, придържащи се към западния начин на хранене

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Честата употреба на определени храни може да доведе до два пъти по-висок риск от преждевременна смърт, сочи ново проучване на учени от Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания във Франция, цитирани от Daily Mail.

Пържени храни, сладко, преработено и червено месо, бял хляб, масло и сметана са храните, които съкращават живота, пише медията.

Под ръководството на д-р Тасниме Акбарали, учените използвали данни от британско изследване, проведено в периода 1986-2009 г. То е проследило ефекта на диета за здравословно хранене върху 3 775 мъже и 1 575 жени на средна възраст 51 години.

На база резултатите от профилактични изследвания, статистическата информация и болничните данни на участниците в изследването, учените изчислили смъртността и хроничните заболявания на участниците.

Резултатите показали, че три четвърти от тях "остарявали нормално", 12% преживели нефатален сърдечносъдов инцидент, а 3% са починали от сърдечно-съдово заболяване.
 
Най-лошо било състоянието на хората, придържащи се към западния начин на хранене - с пържени и сладки храни, преработено червено месо, рафинирани зърнени храни пълномаслени млечни продукти и други.

В заключение учените добавили, че храненето с по-горе посочените продукти довежда до много по-малък шанс за "идеално остаряване".

Подкрепи Economic.bg