Храните по БДС да са само с българска продукция

Хората, които търсят българска продукция не могат да я различат, твърди Явор Гечев

Автор: Атанас Христов

Храните, които се провеждат по Български държавен стандарт (БДС) да са изцяло от български продукти. Така ще се вдигне българското производтво, обяви в ефира на Нова телевизия Явор Гечев, зам.-министър на земеделието и храните.

"Хората, които търсят българска продукция не могат да я различат", добави Гечев. По думите с подобна промяна се цели именно хората да знаят, че купуват българската стока. "Ако имаме БДС стандарт за храните в сурово и преработено състояние да е записано, че вложения или преработения продукт са български. В стандарта "Стара планина" например може да е ясно, че са вложени качествени продукти, но те не са частично или изцяло български", поясни още зам.-земеделският министър.

Той коментира и споровете му с млекопреработвателите, които зачестиха след изказване на Гечев, че в България няма кисело мляко, а йогурт. Един от най-големите млекопреработватели в България коментира, че Нито в клин, нито в ръкав Гечев е изрекъл много глупости. "Киселото мляко, което се произвежда днес е по-добро от произведеното по време на комунизма. Тогава 4-5 млн. микроорганизми, сега под 100 хил.", поясни Зоров.

"Да, стандарта за киселото мляко гарантира много по-добри норми. На срещата, която проведохме основно спорихме за вкусовете и пропорциите на бацилите и бактериите в киселото мляко", каза от своя страна Явор Гечев.

Според него бившият земеделски министър Мирослав Найденов е направил "не лоши" неща за стандартите, но те не са били довършени. "Когато се направят стандарти държавата трябва да гарантира, че те се спазват. Стандартите гарантират качество, а от там и здравословен начин на живот. Най-важното е потребителят да има избор - не само на качествена продукция, но и на българска", каза още Явор Гечев.

Той е категоричен, че мерките и масовите проверки за некачествена продукция не са инцидентни. Те ще продължат, увери Гечев.

Коментари: 0