Временно се спира събарянето на незаконни строежи

Мораториумът ще действа до 30 ноември

Мораториум върху незаконните строежи ще гласуват по-късно днес депутатите. Мярката ще е само временна и се очаква да продължи до 30 ноември 2013 г.

Председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски посочи, че в последно време са зачестили случаите за издаване на заповеди за премахване на незаконни строежи, използвани от дълго време за жилищни нужди без да се отчитат последиците за обитателите им, припомня БНТ. Михалевски се позова и на практиката на Европейския съд за правата на човека и Конвенцията за защита на правата на човека.

Народните представители ще гласуват мораториума, който ще засегне незаконни постройки, използвани за жилищни нужди в урбанизираните територии, както и незаконни строежи в държавни, общински и частни имоти в рибарските селища по Черноморието.

Вносители на законопроекта са Сергей Станишев и група народни представители от БСП. Те предлагат, в бъдеще да бъде изготвен и внесен в Народното събрание пакет от законови промени, с които да се въведат допълнителни ясни критерии за премахване на незаконните строежи, които засягат обществените интереси.

Коментари: 0