Петролът се търгува на 14-месечен връх

Цената се отправя към втора поредна печеливша седмица

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) достигна най-високата си за последните близо 14 месеца и продължава да задържа цената. Черното злато е на път да отчете втора поредна седмична печалба на фона на спекулациите за нарастващо търсенето САЩ - най-големият потребител на петрол в света.

Петролът с доставка през август се котира на нива 101.03 долара за барел в електронната търговия на New York Mercantile Exchange. Цените са се повишили с 4.6% от началото на тази седмица. Вчера в Ню Йорк нямаше търговия, тъй като САЩ празнуваха националния си празник - Денят на независимостта.

Европейският бенчмарк Брент с доставка през август се търгува на нива 105.44 долара за барел на лондонската ICE Futures Europe exchange. Спадът е 10 цента, но той не пречи на моментната седмична печалба на суровината.

"Търсенето на нефт ще нараства постепенно благодарение на данни за отскок на част от големите икономи, особено в САЩ", обясни Кен Хасегава, мениджър търговия с енергийни продукти в базираната в Токио Newedge Group.

Коментари: 0