И Булбанк свали наполовина лихвата за заеми по JEREMIE

Банката изисква до 65% обезпечение

3755 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

УниКредит Булбанк, най-голямата по размер на активите банка на българския пазар, отпуска кредити с наполовина по-ниски лихви по инициативата JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), съобщиха от финансовата институция.

Новите по-ниски лихви са факт след стартирането на новия етап по инициативата, който започна след подписаното споразумение с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) на стойност 50 млн. евро. Новите заеми по JEREMIE са и с облекчения изисквания за обезпечения - 65% от размера на кредита.

"Вече изчерпахме средствата от първия транш, като над 84% от финансирането е усвоено от фирмите", каза Даниел Енчев, мениджър "Европейски фондове" в УниКредит Булбанк. По думите му крайният срок за усвояване на първия транш по JEREMIE е февруари 2014 г. Данните на Булбанк сочат, че най-голяма активност към инициативата проявяват промишлените предприятия в сектори "Производство на метални изделия", "Производство на мебели", както и фирмите, опериращи в сферата на търговията.

Кредитите по JEREMIE могат да финансират инвестиционни проекти и оборотни средства за малките и средни предприятия. Максималният размер на финансирането е 2 млн. евро, а срокът за издължаване до 10 години. Заемите се отпускат в лева или евро, а гратисният период се договоря с всеки конкретен клиент.

В началото на януари Първа инвестиционна банка АД (Fibank) обяви, че дава кредити по JEREMIE с до два пъти по-ниски лихви от пазарните. Още редица финансови институции у нас са партньори на инициативата.

Подкрепи Economic.bg