И българи вече са купили акции във Facebook

Търговията ще покаже на колко пазарът оценява компанията

Автор: Димитър Георгиев

Търговията с акциите на Facebook стартира с половин час закъснение поради технологични проблеми на NASDAQ, което създаде объркване в първата вълна трейдъри. Обратно на високите очаквания за ръстове, търговията остана на ниво близо до цената на IPO-то. Все още се анализират причините за това предвид огромния интерес и очаквания. Възможно е технологичните проблеми, които до края на сесията създадоха трудности на инвеститори, да имат потвърждения за поръчки, да са важен фактор. Но тепърва търговията ще покаже на колко пазарът оценява компанията.

Акцията на Facebook тръгна с ръст, като първата сделка беше за 42.05 долара и в първите 30 секунди бяха изтъргувани 82 милиона акции, които надвишиха 100 милиона само след 4 минути. Обемът на търговията в началото беше 10 пъти повече от този на акцията на Google в началото. Завърши на 38.23 долара или 0.61% ръст от началната цена. Най-висока цена през сесията беше 45 долара.

Реалистично вероятността за записване на акции от европейски инвеститори  беше твърде малка. Затова пък търговията през първия ден с акцията на Facebook даде възможност на инвеститори да си купят акции на цената на IPO-то. 

От страна на нашите клиенти имаше голям интерес към търговията в първия ден, като обаче те предпазливо следяха цената и събитията на американската борса. Движението на акцията надолу по време на сесията предложи възможност да се купи на цена на IPO-то или близка до нея, така че имаше клиенти, които успяха да се възползват.  Цената падна до 38 долара по време на търговията, като беше подкрепена от мениджърите на IPO-то.

За българските инвеститори, които желаят да притежават акции на Facebook, ще бъде по-лесно да го направят оттук нататък, тъй като ще има повече информация за акцията и те могат да сключат договор с лицензиран инвестиционен посредник, за да ползват електронна платформа, през която да търгуват директно, чрез инсталация на собствения си компютър или в интернет, или през мобилния си телефон.  Електронните платформи имат демо версии, в които хората могат безплатно да опитат борсовата търговия, без да участват с пари. 

 

 

Димитър Георгиев, ръководител направление „Финансови пазари“, ЕЛАНА Трейдинг

Коментари: 0