"Иди се обади на Йовчев, да не каже, че пак не е разбрал"

Йордан Цонев, депутат от ДПС и председател на Комисията по бюджет и финанси

Цитат на дeня:

172 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко. Това е бавене, за да ни блокират вътре в парламента. Да не пита после: Ама аз не знаех".

С тези думи депутатът от ДПС и председател на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев се обърна към председателят на Народното събрание Михаил Миков в самия край на днешното пленарно заседание. Цонев отправи тази заръка шепнешком, забравил, че микрофоните в пленарна зала са включени. Думите му са уловени от БНР, които предаваха цял ден заседанието.

Още от сутринта протестиращите блокираха парламента. Това вероятно е притеснило депутатът от ДПС, който на няколко пъти ставаше жертва на народното недоволство. Йордан Цонев се спряга като човекът, който е наредил на вътрешния министър Цветлин Йовчев да опита да изведе депутатите с белия автобус миналия вторник директно през събралите се гора около парламента. Самият Йовчев призна това като голяма грешка, но въпреки това пое отговорността за нея и отказа да каже кой е измислил плана, който в крайна сметка доведе до кървави сблъсъци между полицаи и протестиращи.

Днес в парламента се обсъждаше почивката на депутатите, които в крайна сметка си гласуваха един месец лятна ваканция. Втората точка в обсъждането беше актуализацията на бюджета, но времето не стигна и дебатите ще продължат утре.

От трибуната на парламента по-рано Михаил Миков заяви: "Навън се събират все повече и повече хора".

По-рано през деня арест на млад мъж създаде напрежение по време на протеста. Полицията употреби сила, за да качи протестиращия в полицейския автомобил.

Пред парламента пристигна и група от около 60 души от Благоевград. Част от протестната акция премина в плаж на жълтите павета пред централния вход на Народното събрание.

Подкрепи Economic.bg