Икономическият ръст на Япония не оправда очакванията

През второто тримесечие БВП е нараснал с 2.6%

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Николова

Икономическият ръст на Япония за второто тримесечие на 2013 г. е по-малък от очакваното, предаде Reuters. Брутният вътрешен продукт на третата най-голяма икономика в света е нараснал само с 2.6% на годишна база, докато анализаторите очакваха годишно нарастване с 3.6%. През първото тримесечие ръстът беше 4.1%.

Държавният дълг на Япония е над 10.4 трилиона долара, който е над два пъти по-висок от БВП.

Избраният през декември миналата година премиер Шинзо Абе е избран главно заради плана си за съживяване на японската икономика. Той води политика на повишаване на държавните разходи и засилен паричен стимул за икономиката.

Тези промени са довели до отслабване на йената, печалба за износителите и са увеличили персоналното потребление на японците за храна, пътуване и електроника . За сметка на това обаче от началото на годината се забелязва спад в биснес инвестициите.

За разрешаване на проблема с огромния външен дълг на Япония, правителството предвижда увеличение на ДДС с  3% през Април 2014. През октомври 2015 пък се очаква ново увеличение с 2%.

Опоненти на увеличаването  на ДДС-то  искат това да се случи с по-бавни темпове, тъй като страната е отчела по-нисък от очакването растеж. През октомври се очаква да бъде взето крайно решение по въпроса, след като се вземе в предвид предварителни данни за брутния вътрешен продукт

Подкрепи Economic.bg