Икономиката на Турция с рязък спад в растежа

Основна причина за забавянето е драстичното свиване на потреблението

96 ~ 1 мин. четене

Турската икономика нарасна с едва 2,9% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, разкриват публикувани в понеделник данни на турското финансово министерство, съобщава Financial Times.

Резултатът е в ярък контраст с растежа от над 8% през 2010 г. и 2011 г. Основна причина за забавянето е рязкото свиване на потреблението. „Дните на икономическата експанзия от 6-8% са приключили“, казва Рейнхарт Клаус, който все пак припомня, че дори при ръст от 4-5% турската икономика би нараствала по-бързо от останалите развиващи се пазари.

По последни данни строителният сектор, който през 2011 г. се разшири с 11%, през второто тримесечие е нараснал с едва 0,4%.

Суниет Явуз, изпълнителен директор на Mavi Jeans, една от водещите турски търговски марки, очаква търговските молове в страната – символ на икономическия бум от последните години – да бъдат затваряни по един всеки месец.

Добрите новини за Турция идват от износа, който през второто тримесечие на годината се е увеличил с близо 20%.

60% от ръста на турския износ през първите 7 месеца на годината се дължи на рекордните продажби на злато за Иран, където домакинствата все по-често предпочитат да държат спестяванията си в благородния метал вместо в засегнатите от международните санкции банки, коментира Уилямс Якобсен от Capital Economics в Лондон.

Подкрепи Economic.bg