Independent: Хиляди българи искат оставката на „мафиотското” правителство

Протестите в София продължават 99 дни, но в първия ден след лятната почивка на парламента броят на протестиращите се увеличи значително, пише британското издание

88 ~ 1 мин. четене

Хиляди хора протестираха пред българския парламент с искане за оставката на „мафиотското” правителство във връзка с обвинения за тъмни връзки с бизнеса, пише британският вестник Independent. Протестите в София продължават 99 дни, но в първия ден след лятната почивка на парламента броят на протестиращите се увеличи значително.

Полицията за борба с безредиците се намеси, за да попречи на демонстрантите, които се опитваха да съборят загражденията и да щурмуват сградата на парламента. Тълпата крещеше „оставка” и „мафия”.  По-масови протести са планирани за вечерта. Демонстрантите казват, че няма да спрат акцията преди премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка.

Протестите започнаха през юни, само две седмици след като кабинетът бе назначен. Искрата бе назначаването на спорната личност на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Самият той бе уволнен от правителството през 2007 г. заради подозрения в корупция, но по-късно разследването бе изоставено.

Вестникът цитира и последните социологически проучвания у нас като доказателство за всеобхватния гняв срещу управлението. Над половината от анкетираните подкрепят протестите, а само една-трета застават зад правителството, пише изданието.

Подкрепи Economic.bg