Intel отчете 25% спад на печалбите за първото тримесечие

Компанията е успяла да спечели по 40 цента на акция спрямо 53 цента година по-рано

68 ~ 1 мин. четене

Най-големият производител на чипове в света Intel отчете огромен спад от 25% в печалбите за първото тримесечие на 2013 г., предаде Kaldata.

Intel отчетоха за последното фискално тримесечие нетни приходи от 2.05 млрд. долара спрямо 2.74 млрд. долара за същия период на миналата година. Компанията е успяла да спечели по 40 цента на акция спрямо 53 цента година по-рано. Общите приходи за тримесечието са били 12.58 млрд. долара спрямо 12.91 млрд. долара за първите три месеца на 2012 г.

Въпреки лошите резултати, изпълнителните директори на Intel са убедени, че останалата част от годината няма да е толкова неблагоприятна за тях. Според главния финансов директор Стейси Джей Смит компанията ще отчете ръст през втората половина на 2013 г., като Смит дори прогнозира „двуцифрен ръст“ за цялата година. Фактори за възстановяването на компанията ще бъдат подобряващата се икономика и новите й продукти, сред които чиповете Haswell.

Спадът не е изненадващ и е очакван резултат от глобалната тенденция за намаляване на продажбите на персонални компютри и замяната на тези устройства с мобилни джаджи като смартфоните и таблетите.

Подкрепи Economic.bg