Intel ще инвестира 4 млрд. долара във фабрика в Ирландия

Новото производство ще даде работа на 4300 служители

276 ~ 1 мин. четене

Най-големият производител на процесори в света - американската технологична корпорация Intel ще инвестира 4 млрд. долара за строителството на фабрика за производство на чипове в в кампуса Leixlip в Ко Килдаре, Ирландия. Властите вече са дали одобрението за бъдещото начинание на Intel, съобщи kaldata.

Производството в новите мощности ще е съсредоточено главно върху 14-нанометрови микропроцесори. Проектът трябва да бъде изпълнен до 2 години. Когато фабриката е готова, ще бъдат открити 3500 работи места в сферата на производството и още 800 свободни технологични позиции на пълен работен ден.

Intel имаше планове за ново предприятие в Ирландия още през 2011 г. През май 2012 г. обаче шефът на корпорацията Пол Отелини подчерта, че компанията започва усилено производство на 14-нанометрови чипове. Това производство ще бъде съсредоточено в три мощности - едната в Ирландия, а другите две в американските щати Орегон и Аризона, обясни тогава Отелини.

Предприятието в Ирландия ще заема площ от 244.82 кв. м. в границите на вече съществуващия производствен комплекс на Intel.

Подкрепи Economic.bg