Инвестициите са под заплаха при служебен кабинет

Незавършването на мандатите на правителствата дават лоши сигнали за инвеститорите, отбеляза Цветан Симеонов

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Никой не прави сериозни инвестиции в държава без редовно правителство и без ясна икономическа програма. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, цитиран от Фокус.

"БПТТ вече даде положителна оценка на макроикономическата стабилност в България, но се притесняваме, че при евентуален следващ състав на кабинета, няма да продължи практиката на успокоение на финансите", коментира Симеонов.

"Незавършването на мандатите на правителствата дават лоши сигнали за инвеститорите, но все пак оставката на премиера Бойко Борисов е лично решение", подчерта експертът.

Цветан Симеонов отбеляза, че в сегашната напрегната ситуация най-важното е фирмите да си получат дължимите суми от държавата навреме и в пълен размер, за да не се получи ситуация като през 2010 г. "Тогава, по неофициални данни, държавата дължеше близо 500 млн. лв. на бизнеса, а разплати около 300 млн. лв. със закъснение и със 7% удръжка", коментира председателят на БТПП.

Според него в последните месеци се наблюдава значителен забавяне в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а той може да подпомогне премахването на социалното напрежение, на което сме свидетели в последните седмици.

Подкрепи Economic.bg