Активен пазар на ипотечно кредитиране през януари

Кредитите между 10 000 и 50 000 евро продължават да са предпочитани от потребителите

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Началото на 2013 г. беше активно за пазара на ипотечно кредитиране. Това посочват в месечния си доклад за януари анализаторите от консултантската компания КредитЦентър. Макар средният размер на изтеглените кредити да е с около 3000 по-малък спрямо началото на 2012 г., се отчита ръст от 6% в броя на запитванията.

"Донякъде от инерцията от месец декември, донякъде от активността на хората, взели решение да се сдобият с нов дом през тази година и започнали да търсят такъв от първия месец на годината, през януари имахме повече клиенти в сравнение със същия период през 2012 г.", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

Тошев все пак отбелязва, че доколко клиентите ще сключат реални сделки през годината зависи най-вече от това дали ще открият на този имот, който ще отговори на изискванията им за качествено и уютно жилище и на бюджета, който са определили за покупка.

В началото на годината предлагането в сектора е значително се е активизирало. Потребителското кредитиране е сегментът, в който има най-слабо търсене през последните години и е видимо, че той се нуждае както от нови продукти, така и от подобряване на условията по старите. Такива тенденции се оформиха от първите месеци на 2012 г. Очакванията на консултантите от КредитЦентър са те да се засилят през тази година.

През първия месец на 2013 г. средният размер на изтеглените в страната финансови средства се равнява на 30 167 евро, като спадът спрямо последните месеци на 2012 г. не е значителен с оглед на традиционно слабите месеци януари и февруари. Заемите в лева надвишават тези в европейската валута, като левовите ипотеки са 53% от всички, поискани през месеца, сочат данните на КредитЦентър.

Кредитите между 10 000 и 50 000 евро продължават да формират дял основния дял от над 80% от всички изтеглени заеми през месец януари, посочват още в доклада си анализаторите. Над 90 000 евро са изтеглили 2.6% от потребителите през периода, докато близо 4% са прибегнали до ипотека в размер до 10 000 евро.

Срокът на погасяване на кредитите през януари отчетливо се удължава спрямо последните месеци на 2012 г. Най-популярният период за погасяване е този между 16 и 20 години - близо 35% от потребителите през януари го избират. Между 21 и 25 години пък са решили да погасят дълга си 27.5% от хората. Най-дългият период - над 30 години, е станал предпочитан за 3.6% от получилите кредит през януари 2013 г.

Придобивката на жилище отново остава водеща причина за теглене на парични заеми - 94.1% от кредитополучателите през януари са изтеглили средства с тази цел. За лично ползване и външно финансиране са ползвали 5.9% от потребителите през месеца.

Подкрепи Economic.bg