Искат зелени карти за IT

Документите са нужни, за да привлечем у нас млади талантливи специалисти от страни като Молдова, Сърбия, Македония

Зелени карти, които дават право на работа у нас за млади хора от страни извън ЕС, иска IT сектора. Това заяви Елена Маринова от “Мусала Софт” по време на среща на президента Росен Плевнелиев с представители на едни от най-големите фирми в сектора.

Документите са нужни, за да привлечем у нас млади талантливи специалисти от страни като Молдова, Сърбия, Македония. Засега това не е възможно заради голямата бюрокрация с работните визи. Зелени карти обаче не се издават заради нивата на безработица у нас. Искането на бизнеса е такива карти да има единствено за секторите, за които няма достатъчно български кандидати. За да се развиват иновативните компании и ITсектора е нужна критична маса от хора и дори милиони хора, които да обменят идеи, за да се роди една успешна от тези мечти, подчертаха по време на срещата с президента представители на Майкрософт и различни бизнес инкубатори.

„IT специалистите трябва да се събират заедно, за да обменят идеи, да са свързани и да си помагат. Те трябва да ползват спокойно лаптопите си, което е невъзможно в обикновено кафене, защото се страхуват някой да не открадне проекта им”. Това обясни Сийтън Грас от Сърф инкубатор, който единствен от сериозните бизнесмени си бе позволил вместо в костюм да пристигне за среща с президента в хавайска риза. Нужни са много хора, на които да се помага пир старта, защото в началния етап на проектите не е ясно кой ще успее и кой ще се провали. Практиката показва, че едва 2% от идеите се реализират. Борбата и провалите обаче водят до успеха, обясниха бизнесмените.

На България са нужни и бизнес ангели – успешни хора, които искат и могат да помогнат на стартиращи младежи с идеи. Защото бизнес ангелите в световен мащаб като Майкрософт например имат огромен брой кандидати за финансиране от различни точки на света, като всеки обяснява предимствата си и затова трудно може да се пробие. Не е лесно да избереш на кого да помогнеш, обясниха успелите бизнесмени. Затова България трябва да създаде сама първата вълна от успели хора с идеи в областта на технологиите, които да се превърнат в родни бизнес ангели и после да помагат на останалите, посъветваха президента американските бизнесмени. Важно е кой да дава правни и икономически съвети на младите хора, които имат добри идеи, но не разбират нищо от бизнес, обясни Грас. Нужна е и добра правна система и закони за интелектуалната собственост, за да бъде стартът на талантливите защитен.

Именно подобна е идеята на проекта за София тех парк, който в момента стартира в България, обясни им Росен Плевнелиев. В проекта, чиято първа фаза ще струва 50 млн. евро и се финансира със средства от ОП “Конкурентноспособност” ще бъде изграден бизнес инкубатор за стартиращи фирми, огромно кафене за обмяна на идеи, както и офис сграда, в която да работят звената на големи международни компании. Сред поканените са поканени HP, Google, Sysco, Amazon и Microsoft, като вече има индикации, че компаниите ще участват в проекта. Чрез София тех парк вместо държавата да избира коя фирма и кой приоритет да финансира – ще се отделят пари за проекта, а компаниите ще се надпреварват помежду си на пазарен принцип, за да отиват средствата за успешните идеи. Освен това в парка ще има и музей за наука и техника, който ще е интерактивен и място за забавление. Музеят ще се казва “Джон Атанасов”, а целта му да запали младежите и децата, обясни Росен Плевнелиев. Той посочи, че в момента у нас е на мода да се следва икономика и право, но се надява трендът да се промени и инженерните специалности да дойдат отново на мода. Президентът не пропусна да спомене, че е спечелил първо място на състезание по програмиране , когато е бил на 18 г. през 1982 г.

Втората фаза на София тех парк ще стартира с еврофинасиране от следващия програмен период, като в центъра на четвърти километър в столицата ще бъдат изградени и лаборатории и научно-изследователски центрове. Този етап е оценен на около 100 млн. евро.

Наталия Малчева, специално за Агенция Икономика от САЩ

Коментари: 0