Все повече фалирали американци си купуват жилища

Стремежът е да се избегнат нарастващите наеми и да се купи имот на ниска цена

Все повече американци си купуват жилища, съобщава „Ройтерс”. Групата на завръщащите се бързо към собствеността на имоти нараства, след като по-рано са изпаднали в неплатежоспособност по заемите си или си били принудени да прибягнат към „къси” продажби, обяснява медията.

Тенденцията се потвърждава и от изказванията на кредитори, строители, търговци на имоти и потребители. Според експертите причината за подновения интерес към пазара на имоти е стремежът на американците да избегнат нарастващите наеми и да се възползват от рекордно ниските цени на жилищата.

Броят на гарантираните от американското правителство и Федералната жилищна агенция ипотечни кредити непрекъснато се увеличава. Наред със заемите, гарантирани от министерството на ветераните и министерството на селското стопанство, са имали рекорден дял от около 30 процента от американския пазар през 2011 г., спрямо едва 4,5% през 2005 г.

Нормалните ипотеки в САЩ обикновено са с по-ниска лихва от тези, гарантирани от жилищната агенция, но за тях е нужен и кредитен рейтинг от поне 720 т., доказани доходи и значителна първоначална вноска. При заемите, обезпечени от агенцията, изискванията за кредитния рейтинг са минимум 620 т. и първоначална вноска от 3,5%.

Коментари: 0