Исландия се отказа от членство в ЕС

Страната обяви край на преговорите със съюза, въпреки че е затворила близо половината преговорни глави

140 ~ 1 мин. четене

Исландия се отказа от влизане в ЕС, съобщава EUobserver. Решенето е факт след като страната е затворила близо половината преговорни глави. "Опитите на Исландия да стане част от Европейския съюз приключиха", каза външният министър на страната Гюннар Браги Свейнсон пред Европейската комисия.

"Ето как функционира демокрацията", добави той. "Нашата партия активно водеше кампания срещу присъединяването към ЕС".

След пътуването му до Брюксел той заяви, че основната цел е била уведомяването на Европейската Комисия, че новото правителство е взело решението да се сложи край на преговорите, въпреки напредъка на страната. "Ние обаче сме част от Европа и искаме да укрепим отношенията си по друг начин", добави той.

Предишното социал-демократическо правителство започна преговори за присъединяване към ЕС през 2010 г. и твърдеше, че присъединяването към блока ще даде икономическа сигурност на страната, силно засегната от икономическата криза.

Изборите през април, които бяха спечелени категорично от дясноцентритксата Партия на независимостта и Прогресивната партия, бяха разчетени като вот срещу членството в ЕС. Според социологически проучвания едва 25% от исландците подкрепят еврочленството.

Подкрепи Economic.bg