Испания остава в рецесия и през второто тримесечие

Страната обаче успява да ограничи спада на БВП за периода

Испания остава в рецесия и през второто тримесечие на тази година, но успява да намали спада на брутния вътрешен продукт (БВП) на 0,1%, показат предварителните данни, оповестени днес от Националния статистически институт в Мадрид.

Данните са същите като обявените миналата седмица от Испанската централна банка, която подобно на правителството очаква връщане към растеж през третото тримесечие. Страната, която изпадна в рецесия преди две години, регистрира спад на БВП с 0,8% в последното тримесечие на 2012 г. и с 0,5% през първото тримесечие на 2013 г.

Сега тя регистрира осмо поредно тримесечие на спад, "резултат, който е следствие от негативния принос на вътрешното търсене и паралелно с това на положителния принос на външното търсене". Данните говорят за това, че затъналата в проблеми икономика най-накрая е на път към възстановяване.

Премиерът на страната Мариано Рахой продължава да държи на ограничените харчове. Според него дисциплинираното разходване на пари може да бъде комбинирано със стимули за растежа.

В началото на месец юли стана ясно, че безработица в страната за второто тримесечие на текущата година отчита спад за първи път от две години насам. Нивото достига 26,3% благодарение на големия брой договори, подписани заради туристическия сезон. Така бройката спада с 225 200 души спрямо предходното тримесечие и в страната вече има 5 977 500 безработни, което е под психологическия праг от 6 милиона.

Коментари: 0