Италианският премиер призова ЕС за незабавни мерки срещу кризата

Матео Ренци настоява за бързо назначаване на нови ръководители на европейските институции

Нетърпимост

Автор: Николай Марченко

Сега е моментът за промяна на европейските политики. Toва заяви новият италиански премиер Матео Ренци, цитиран от агенция France Presse (AFP).

Изказването му е направено точно преди срещата на европейските лидери в Брюксел, на която ще се  опитат да отговорят на опасенията пред силната подкрепа за крайните партии и еврофобите по време на изборите за Европейския парламент (ЕП).

След силното си представяне на евроизборите Ренци поиска от Европейския съюз (ЕС) да реагира. Той възнамерява да се възползва от италианското председателство на ЕС от 1 юли, за да „предприеме действия в тази посока”.

Идеята му е да се пристъпи бързо към назначаването на новите ръководители на европейските институции и да се зададе програма за действията на ЕС с оглед на икономическото възстановяване, трудовата заетост и управлението на миграционните потоци. „Ренци обаче ще има нужда от помощта на своите колеги, а германският канцлер Ангела Меркел явно не е на същата вълна”, коментира AFP.

Същевременно в Париж управляващите загубиха на ултрадесните от народен фронт на Марин Льо Пен, но пак настояват Брюксел да не стои „със скръстени ръце”. Президентът Франсоа Оланд поиска ЕС да проведе реформи и дори да „ограничи пълномощията си на фона на нарасналата подкрепа за евроспетицитите и ултрадесни партии”.

„ЕС се превърна в твърде сложен механизъм и се отдалечи от средностатистическия избирател”, коментира френският държавен глава.

Коментари: 0