Италианският президент даде мандата на левицата

Очаквам Берсани да потвърди дали има необходимата парламентарна подкрепа, за да сформира нов кабинет, заяви Джорджо Наполитано

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Италианският президент Джорджо Наполитано даде мандат за съставяне на правителство на лидера на левицата Пиер Луиджи Берсани, предаде Bloomberg.

"Очаквам Берсани да потвърди дали има необходимата парламентарна подкрепа, за да сформира нов кабинет", обяви президентът. Изявлението му идва след няколкодневни консултации с политическите лидери на парламентарно представените партии в страната.

Коалицията на Берсани има мнозинство в Камарата на представителите, но не и в Сената. Той е декларирал пред Наполитано, че ще започне консултации за съставяне на кабинет веднага. Задачата на Пиер Луиджи Берсани е да намери подкрепа на плановете си за промяна на публичните политики, които той оповести преди броени дни.

Лидерът на левицата представи платформа от осем точки, която защити пред парламента. Програмата включва мерки за стимулиране на растежа в стагниращата италианска икономика, намаляване на бюрократичния апарат и борба с корупцията.

Той изключи всякакви коалиции с дясноцентристкия лидер Силвио Берлускони. По този начин единствената възможност е договорка с комика Бепе Грило, чиято партия "Движение пет звезди" успя да спечели 25% от гласовете на парламентарния вот.

Подкрепи Economic.bg