Италия ще има ново правителство

Генералният директор на италианската Централна банка Фабрицио Сакомани поема икономическото министерство

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

46-годишният представител на лявоцентристката коалиция в Италия Енрико Лета успя да състави кабинет, който се подкрепя от неговата Демократическа партия (ДП) и консерваторите на бившия премиер Силвио Берлускони. Това стана ясно след проведените между Лета и президента Джорджо Наполитано последни консултации днес, съобщава AFP

Новият премиер заяви, че Анджелино Алфани, секретар в партията на Берлускони „Народ на свободата", ще бъде вицепремиер и ще поеме министерството на вътрешните работи. Генералният директор на италианската Централна банка Фабрицио Сакомани пък ще поеме икономическото министерство.

На 24 април Наполитано възложи на втория човек в йерархията на лявоцентристите да състави новото правителство на страната. Зам.-председател на ДП – първа политическа сила в Италия след предсрочните парламентарни избори, които бяха проведени преди два месеца и които не излъчиха ясен победител, Лета е смятан за умерен политик, приемлив и за консерваторите. Той е и близък до бившия председател на партията Пиер Луиджи Берсани, който не успя да състави правителство след изборите от 25 февруари и подаде оставка.

Очаква се новосформираното правителство да положи клетва на 28 април в 12:30 часа българско време.  

Подкрепи Economic.bg