Износът на ирански петрол спаднал с 1 млн. барела дневно

Експерти отбелязват, че международните санкции срещу азиатската страна са довели до свиване на инвестициите в иранската петролна промишленост

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Доставките на ирански петрол за чужбина са намалели до 1.5 млн. барела на ден през 2012 г. , като година по-рано те достигаха 2.5 млн. барела. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информационното управление към американското министерство на енергетиката.

Експертите отбелязват, че международните санкции срещу азиатската страна са довели и до свиване на инвестициите в иранската петролна промишленост и до „отказ на редица чуждестранни компании от участие в няколко нови проекта“ на територията на страната.

„Свиването на износа с 39% е било съпроводено от понижаване на добивите на петрол и газов кондензат със 17% и намаляване с 1% на потреблението на течни горива, включително бензин, дизелово гориво, авиационен керосин и други продукти“, се посочва в данните на информационното управление.

„Макар досега Иран да бе подложен 4 пъти на санкции от страна на ООН, настоящите – много по-строги – мерки от страна на САЩ и ЕС съществено подкопаха възможностите на страната за износ, което пряко се отрази върху нивото на добив на петрол и производство на петролни продукти“, подчертават от информационното управление към министерството на енергетиката на САЩ. 

Според данни на САЩ петролът осигурява около 80% от приходите от износ на Иран и над 50% от бюджетните приходи на Ислямската република. От администрацията на американския президент Барак Обама нееднократно са заявявали, че възнамеряват да се придържат към „двойствена политика“ спрямо Иран, която предвижда от една страна засилване на икономическите санкции, а от друга – продължаване на преговорите с Ислямската република в рамките на „шесторката“ международни партньори. САЩ се надяват, че по този начин ще успеят да принудят властите в Иран да изпълнят международните си задължения м ядрената област.

Подкрепи Economic.bg