Италия също търси помощ от ЕК заради бежанците

Само през тази година 22 000 бежанци са пристигнали в страната през Средиземно море

128 ~ 1 мин. четене

Италианският вицепремиер Анджелино Алфано се обърна за помощ към Европа за справяне с прилива на бежанци, като заяви, че това е „европейска трагедия, а не само италианска”, съобщава АФП.

По-рано днес лодка с бежанци потъна край бреговете на Италия. До момента се съобщава за над 90 загинали.  „Броят на загиналите за нещастие е трагично голям – 93 души, включително три деца и две бременни жени”, посочи той на пресконференция в Рим.По данни на BBC лодката е потънала, след като на нея е възникнал пожар.

Само през тази година 22 000 бежанци са пристигнали в Италия през Средиземно море. За броя на потъналите лодки и загиналите обаче няма официални оценки. До есента на тази година бежанците в Италия са три пъти повече отколкото през цялата 2012 г.

В средата на месец септември България също поиска помощ от Европейската комисия (ЕК) заради вълната от бежанци. „Работим активно по подготовка на документи, които ще отправим до Европейската комисия. Ще поискаме да бъде издействана директива за съответната финансова и техническа помощ. Ще потърсим възможности част от бежанците да бъдат пренасочвани към други страни от ЕС”, заяви тогава министърът.

Подкрепи Economic.bg