Ивайло Московски стартира разширението на Терминал2 на Летище София

Развиват галерията на Север, строят нови магазини и кафенета

3680 ~ 1 мин. четене

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще направи първа копка на разширението на галерията на Терминал 2 – летище София.

 

Стойността на проекта е близо 2 млн. лева (1 947 557 без ДДС). Избраният чрез обществена поръчка строител е АТ „Инженеринг 2000”. Причината за реконструкцията и разширението на галерията на Терминал 2 на летище София е непрекъснато нарастващия брой пътници и необходимостта за тяхното по-качествено и бързо обслужване.

Ще се раздели потокът на пътуващите в рамките на шенгенското пространство и на тези извън него. Ще се увеличи капацитета на летището и на търговските площи.

През 2013 г. се планира ремонт на ВИП Б, както и подобряване условията в бизнес салоните на Терминал 2 за предлагане на повече услуги.
В момента тече поръчка за проектиране на две нови пътеки за рулиране – една скоростна и една свързваща, както и за два перона. Единият е за бизнес авиация и ще бъде разположен срещу правителствената зала, северно от перона, който беше изграден през 2008 г. Другият ще е източно от галерията на Терминал 2. Той ще бъде оразмерен за 6 самолета тип "Боинг 737", 4 самолета – тип "Боинг 767", и два – тип "747".

 

До края на годината ще бъде изготвен и Генерален план на Летище София. Техническото задание ще е готово до март и ще се обяви обществена поръчка. Генералният план ще даде насоките за развитие на аеропорта през следващите 15-20 години.

Той може да залегне в евентуален концесионен договор на бъдещ концесионер.

 

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg