Иван Искров сменя ръководителя на "Банков надзор"

Цветан Гунев сменя Румен Симеонов като подуправител на БНБ

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров избра Цветан Гунев да бъде следващият ръководител на управление "Банков надзор" и подуправител на БНБ. В тази връзка днес гуверньорът е внесъл в Народното събрание предложение за избор, което е във връзка с изтичащия на 15 юни 2013 г. мандат на досегашния подуправител Румен Симеонов.

От БНБ изтъкват, че Цветан Гунев е добре познат на банковата общност и се ползва с висока репутация на уважаван професионалист. "През дългогодишната си работа в централната банка Гунев безспорно доказа, че има висока квалификация и задълбочени познания, както и богат професионален опит в областта на банковия надзор", се казва в съобщението на БНБ.

От 2007 г. досега Цветан Гунев заема длъжността директор на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции". Кариерата му преминава през постепенното йерархично израстване в управление "Банков надзор". Завършил е Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и има придобити редица квалификации по централно банкиране в САЩ и от водещи надзорни органи на страните от Европейския съюз.

Цветан Гунев е роден в София на 2 февруари 1959 г. Владее английски език.

Подкрепи Economic.bg