Минимално понижение на газа от 1 юли

"Булгаргаз" предлага с 0.15% по-ниска цена за третото тримесечие

3611 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Общественият доставчик на синьо гориво "Булгаргаз" ЕАД предлага минимално намаление на цената на газа от 1 юли, когато започва третото тримесечие на 2013 г., става ясно от съобщение на интернет страницата на дружеството.

Дъщерната компания на държавния "Български енергиен холдинг" ЕАД е предложила на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да утвърди цена на природния газ за трето тримесечие на 2013 г. от 630,00 лв./хм3 без акциз и ДДС. Намалението спрямо сега действащата цена е 0.94 лв./хм3, или 0.15%.

След предложението на "Булгаргаз" предстои енергийният регулатор да вземе окончателното си решение за цената. При определянето й за второто тримесечие ДКЕВР не се съобрази с предложението на "Булгаргаз" и намали цената повече от исканото от обществения доставчик. За април-юни "Булгаргаз" предложи спад от 3.22%, но енергийният регулатор намали цената с почти 4%.

Последната прогноза на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов е, че природният газ няма да поскъпва до края на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg