Избират нов управител на НЗОК

Кандидати за поста са д-р Румяна Тодорова и Генчо Генев

Автор: Божидара Иванова

Нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да изберат депутатите на днешното си заседание. Предишният директор д-р Пламен Цеков бе освободен от поста на 4-ти юли, след като бе обвинен в непрозрачно и лошо финансово управление на касата. Към  момента длъжността се изпълнява временно от Людмила Петкова.

Кандидати за поста са д-р Румяна Тодорова, която ръководеше ведомството по време на управлението на Тройната коалиция и д-р Генчо Генев – директор на болницата в Харманли и председател на местната колегия на лекарския съюз. Двамата кандидати вече представиха концепциите си за управление пред  депутатите ор ресорната парламентарна комисия и се очаква на днешното заседание депутатите да вземат окончателно решение.

На днешното заседание се очаква да се разгледа и одобри "Механизъм за включване на резултатите от прогнозите за търсенето и предлагането на труд при провеждането на държавната политика". Прогнозите ще се правят след допитване до бизнеса и на базата на официалните данни на държавните институции. По този начин ежегодно ще се планират мерки за квалификация и преквалификация на работници.

Правителството предвижда и да удължи с още две години усвояването на средствата по заема от Международната банка за възстановяване по Проекта за социално включване.

Коментари: 0