Учени откриха египетски сфинкс в Израел

На находката е изобразено лицето на създателят на една от пирамидите в Гиза - фараон Менакура, който е управлявал преди повече от 4 хил. години

Автор: Божидара Иванова

Израелски археолози откриха разкопки от древна статуя на сфинкс в северната част на Израел. Останките, намерени от учените са предни лапи на полулъв-получовек, а между лапите е гравирано лицето на фараон Менакура, който е управлявал преди повече от 4 хил. години и негово дело е една от пирамидите в Гиза, предаде Агенция "Фокус".

„Това е неочаквано и важно откритие – единствения сфинкс на този фараон в света. Заедно с това, това е единствения царски сфинкс в източното Средиземноморие. Загадка е как се е оказал толкова далеч извън пределите на Египет“, се посочва в изявление на Еврейския университет в Ерусалим.

Учените попаднали на находката по време на разкопки на хаанския град Хацор, разполижен на стотици километри от пределите на Египетската държава. Според археолозите е много вероятно сфинксът да е изпратен там като подарък от по-късен египетски владетел.

Коментари: 0