Изтеглят ударно депозитите на държавните фирми от КТБ

До 6 месеца всяко предприятие трябва да държи не повече от 25% от влоговете си в една банка

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ускорено прилагане на наредбата за разпределение на депозитите на държавните фирми в различни търговки банки е разпоредил премиерът Пламен Орешарски, съобщи самият той по време на срещата си с представители на протестиращите.

Служебното правителство подготви нормативния акт, според който до 6 месеца всяко държавно предприятие трябва да държи не повече от 25% от депозитите си в една банка.

Пламен Орешарски припомни, че наредбата предвижда 6-месечен гратисен период, който се дава, за да могат предприятията да пренастроят банковото си обслужване. "На последното заседание на Министерски съвет възложих на министрите да изискат от директорите на държавни предприятия отчет какво са свършили по съобразяването с тази наредба", поясни Орешарски и добави, че според него 6-месечният срок, посочен в наредбата, е прекалено дълъг и е необходимо този процес да се ускори.

От разпространени данни от служебното правителство стана ясно, че почти всички депозити на големите държавни енергийни компании са Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Изключение от правилото прави единствено АЕЦ "Козлодуй", тъй като ядрената ни централа е сложила на влог в Инвестбанк 42.5% от парите си.

Освен за концентрацията на държавните пари в малко банки, премиерът и протестиращите са разговаряли и за начина, по който ще бъде направена новата номинация за председател на ДАНС. Именно изненадващата номинация на Делян Пеевски за шеф на Агенцията предизвика масови протести в цялата страна.

Подкрепи Economic.bg