"Желанието на народа е за електронно правителство"

Росен Плевнелиев, президент на Република България

Цитат на деня:

240 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

"Многократно съм подчертавал стратегическата важност за България, това е желанието и на народа за електронно правителство. Тук Естония е нашият многоуважаван и обещаващ партньор". Това заяви българският държавен глава Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с естонския му колега Тоомас Илвес.

Според г-н Плевнелиев е необходимо правителството на Пламен Орешарски "да се обърне към този приоритет и да осигури необходимото финансиране”. "България търси подкрепата, и се учи от опита на Естония за въвеждане на електронно правителство и електронно управление", обясни българският държавен глава.

Президентът бе категоричен, че постигнатото от влязлата в Европейския съюз (ЕС) през 2004 г. Естония е "на световно ниво". По думите му страната е спечелила доверието на чуждестранните инвеститори и на международните пазари, именно благодарение "на своята политика на прозрачност и ефективни институции".

Росен Плевнелиев призна, че властите в Талин са оказали помощ на България за състоянието на електронното управление: "Като естонски експерти провериха и направиха оценка на ситуацията в момента", поясни той.

Държавният ни глава обаче не пропусна да се похвали пред естонсците, че България е "доказана туристическа дестинация" и "ще се радваме естонските туристи да я открият, като целогодишна дестинация", категоричен бе Плевнелиев.

От изявлението му стана ясно, че България "високо цени" подкрепата на Естония за присъединяването ни към Шенгенското пространство: "Работим заедно с Естония в сферата на киберсигурността, в сътрудничество с центъра на НАТО по киберсигурност в Дания", каза още Плевнелиев.

Според него двете държави подкрепяли политиките на разширяване на държавите от Западните Балкани и подкрепяли "пътя им към евроинтеграцията". "Това е процес, който зависи от способността на всяка една от страните-кандидатки да изпълнят критериите за членство и изискват политическа воля за извършване на необходимите реформи”, обобщи ситуацията Росен Плевнелиев.

Коментари: 0