КЗК обвини в картел доставчици и дистрибутори на олио

Производството е образувано след извършването на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио

3656 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за извършени нарушения от страна на доставчици на рафинирано бутилирано олио и техните дистрибутори. Според антимонополния орган налице са вертикални споразумения, които по своята цел предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазара на едро на рафинирано бутилирано олио.

Производството е образувано след извършването на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио. Проучванията, изготвени от Комисията, са три отделни, несвързани помежду си.

Първият анализ разглежда пазарните участници „Калиакра“ АД, „Бунге Зрт“ – Унгария, „Бунге Румъния Срл“ и основните им дистрибутори „Гама-Ник-Митев-2004“ ЕООД, „Теодоро Бабаров-Клио Комерс“ ЕТ, „Д и Д Комерс Енд Диливъри“ ООД, „Лъки 2003“ ООД и „Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД“.

Второто пазарно изследване, изговено от Комисията е концентрирано върху „Бисер Олива“ АД и основните му дистрибутори „Фамилекс“ ЕООД, „М.М. Малешков“ ЕООД, „Загора 2000“ ООД и „Велизара 2000“ ЕООД.

Последното проучване на КЗК разглежда компания „Звезда“ АД и основния ѝ дистрибутор „КООП Търговия туризъм“ АД.

Антитръстовият орган приема, че разглежданите вертикални споразумения имат за цел пряко или косвено определяне на цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио и разпределяне на пазари под формата на ограничаване на територията на дистрибутора.

Поради липсата на свързаност в поведението на участниците в трите дистрибуторски мрежи, КЗК също така реши да продължи разследването си в три самостоятелни производства, според проучваните забранени вертикални споразумения.

От Комисията уточняват, че в срок от 30 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание.

Подкрепи Economic.bg