Кабелните оператори скочиха срещу законови промени

Гласувани в последния момент изменения в Закона за защита на потребителите ще ликвидират индустрията, предричат операторите

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Законови промени, одобрени в последните дни от работата на парламента, заплашват да ликвидират кабелната индустрия. Това се казва в позицията на Асоциацията на кабелните комуникационни оператори.

Става въпрос за гласуваните изменения в Закона за защита на потребителите, с които кабелните оператори ще могат да променят предлаганите канали само след писмено разрешение от всеки абонат. Новите текстове минаха на първо четене в парламента в петък. 

От бранша обаче са на мнение, че това изискване прави невъзможно включването на нови програми, а и създаването на нови телевизионни програми като цяло.

Тези правилa повече ограничават, отколкото пазят правата на потребителите, като в същото време оказват негативен ефект върху кабелната и медийна индустрии, коментира пред БНР председателят на асоциацията на кабелните оператори Димитър Радев.

Срещу приетите промени възразиха и от Комисията за защита на потребителите. Мястото на подобна разпоредба не е в Закона за защита на потребителите, коментира членът й Александър Масларски. Според него по-адекватно би било да се повишат санкциите спрямо некоректните оператори, вместо да се налагат такива изисквания.

Подкрепи Economic.bg