Кабинетът „Близнашки“ започвал с уволнение на зам.-министрите

За тази сутрин са подготвени заповедите, твърдят източници на БГНЕС

Чистка?

Кабинетът „Близнашки“ започвал с уволнение на зам.-министрите
560 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Първата работа на служебното правителство на Георги Близнашки е да освободи всички заместник-министри. Информацията официално не е потвърдена, като става дума за разкритие на агенция БГНЕС. Според медията, това се очаква да стане факт днес, когато служебният кабинет официално встъпи в длъжност. "В момента вече се изготвят заповедите за тяхното освобождение", твърдят неназованите източници на медията.

По време на предишния служебен кабинет на премиера Марин Райков всички заместник-министри, които бяха в правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, всъщност не бяха уволнени. "С действията си служебният премиер Георги Близнашки може да застраши нормалното функциониране на администрацията и това да създаде хаос", коментира агенцията.

Скандалната информация на БГНЕС идва часове, след представянего на кабинет "Близнашки" от държавния глава Росен Плевнелиев, състояло се в Гербовата зала на Президентството. Президентът обеща, че служебното правителство "няма да търси реваншизъм, но ще представи всичко, което наследява от предишния кабинет".

Дали държавният глава е имал предвид и започващите от утре "чистки" във ведомствата под "реваншизъм" не става ясно. Очевидно е обаче, че ако наистина служебното правителство започва с оставките, то трябва да си е подготвило солиден списък от десетки нови зам.-министри. Ако пък такива номинации по ресори не са дори "скицирани", то рискът работата на министерствата да блокира най-малко за дни или седмици става напълно реален.

Практиката показва, че зам.-министрите обикновено са членове на политическия кабинет на всеки отделен шеф на ведомство. Дори причината за уволнението им да е членство в опозиционните вече БСП или ДПС, няма как някой от зам.-министрите да не се окаже добър надпартиен професионалист-технократ от неправителствения сектор.

Какво пречи обаче под "наследяването от предишния кабинет" да се разбират не само проблемите, но и експертите му в лицето на "вицетата" на министри. Агенция "Икономика" (Economic.bg) се присъединява към позицията БГНЕС за опасността от "хаос", ако тревожната информация за спешните оставки се потвърди.

Редно е зам.-министрите, останали "в наследство" от правителството на Пламен Орешарски, но са се справили добре с работата си, положително оценявана от бранша, да продължат. Поне докато новите министри не предложат на проф. Близнашки с кой да заместят сегашните заместник-шефове на ведомствата в правителството.

Коментари: 0