Транспортно ведомство се хвали най-вече с метрото и „Тракия“

Оставяме Оперативна програма "Транспорт" в добро състояние, уверява зам.-министърът в оставка Петър Киров

Равносметка

Транспортно ведомство се хвали най-вече с метрото и „Тракия“
3647 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Състоянието на оперативна програма „Транспорт” (ОПТ) и финансовите й резултати са добри, като към момента то е пряко съизмеримо с постигнатото по програмата.

С това се похвали в интервю за Агенция „Фокус” заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията с ресор „Европейските фондове“ в оставка Петър Киров.

Те са в рамките на реалистичните прогнози на Управляващия орган. Размерът на плащанията към бенефициентите, респективно към изпълнителите, вече е над 2 млрд. и 470 млн. лв. или 63% от общия разполагаем ресурс по програмата. Сертифицираните разходи, които са подадени за възстановяване към ЕК също са нараснали на 57%”, заяви Петър Киров пред агенция Фокус.

Той отчете, че са рехабилитирани са над 256 км ж.п. линии (разгъната дължина), изградени са над 140 км автомагистрали и над 40 км I клас пътища и са построени 13 км метролинии с 13 метростанции. „Резултатите са видими за хората и неслучайно социологическите проучвания показват голям процент разпознаваемост и одобрение на ОПТ“, твърди заместникът на Данаил Папазов.

Според Киров, по програмата се финансират 21 инвестиционни проекта, от които 11 са големи – за над 50 млн. евро. „По всички проекти е стартирало изпълнението. Приключените проекти са 7 на брой, но документално работата е завършена само по три от тях – двата участъка на разширение на метрото в София и автомагистрала (АМ) „Тракия”, които можем да определим и като отличниците на програмата”, обобщи успехите на транспортното ведомство Петър Киров.Коментари: 0