Бойко Борисов „благослови“ служебния кабинет

Лидерът на ГЕРБ похвали Близнашки и министрите от "хората на Плевнелиев", с които е работил в правителството си

Бойко Борисов „благослови“ служебния кабинет
Автор: Николай Марченко

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов похвали състава на служебния кабинет, като наблегна на самия премиер проф. Георги Близнашки и министрите, участвали в правителството му като "хора на Плевнелиев".

„С голяма част от министрите съм работил, има големи специалисти като Катя Захариева. Взехме ги като експерти и те бяха много добри – предложи ги Росен Плевнелиев, те бяха негови хора, така да се каже“, коментира Борисов в сутрешния закон на bTV.

„Имам прекрасни впечатления от проф. Георги Близнашки, работихме по подписката за референдума. Има и хора в кабинета му, към които имам големи резерви - не ги познавам“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Министрите, като се закълнат, да вземат да отидат да помагат на бедстващите от наводненията хора. Небето се е смръщило, нищо добро не ни очаква“, посъветва им в качеството си на бивш премиер Бойко Борисов.

Той бе принуден да коментира и изказването на изпълнителния директор на „УниКредит Булбанк“ и на Асоциацията на банкерите в България Левон Хампарцумян. „Левон не бих го цитирал като класик в политиката, но в банковите среди - да“, посочи Борисов на въпрос дали служебният кабинет няма да остане и за постоянно, както твърди банкерът.

Все пак Борисов потвърди, че, ако не се получи съглашателство между политическите сили, не виждал как ще се състави кабинет, тъй като от сега партиите поставяли условия. Борисов заяви, че омразата и антагонизмът между политическите партии е толкова силен, че съставянето на коалиционен кабинет след изборите 5 октомври е под въпрос.

Според него единственият вариант за съставяне на стабилно правителство е еднопартийният. „Думата коалиция е най-непредпочитана. Ако ГЕРБ няма 121 депутати, при този антагонизъм, не виждам как ще участваме в едно управление“, категоричен е Бойко Борисов.

Той разкритикува Реформаторския блок (РБ)„ като им посъветва да спрат „да се занимават с ГЕРБ“. „Слушам всеки ден Реформаторите и искам да кажа, че тайни срещи нямам, който иска да дойде в нас, е дошъл, но няма да споделям с кого се виждам и с кого не. Ако има задкулисие, да се каже кой е говорил задкулисно и по каква тема. И с Радан, Кунева, Москов, Лукарски - с всички съм говорил. Винаги са им казвал, че те са единствения ни партньор, но не съм им се месил за нищо, посочи Борисов.

„ГЕРБ е ясен. От Бузлуджа чух, че ДПС е виновникът за провала на БСП, не би трябвало да правят нова коалиция. ДПС казаха, че при тях никога няма „никога“ и са отворени към всички за един следващ мандат. Останалите, които ги виждам с възможност да влязат в парламента, отсега поставят такива условия или правят такива заявки, че също много трудно би могло да се направи коалиция. Слоганът на нашата партия – „стабилност“, много трудно би могло да се случи след 5 октомври, да се изгради едно правителство на спасение, не на съгласие“, каза лидерът на ГЕРБ.

Според него в една партия проблемното време е преди да се наредят листите. „Ние нямаме такива проблеми, защото аз имам думата, тъй като нося цялата отговорност, каза Борисов. Той посочи, че свързването на ГЕРБ с ДПС е опорна точка на БСП. След като бяха прегърнати с Атака и ДПС, за да са началици и да седят по трибуните, сега ни вкарват в тази игра, възмути се Борисов.

Какви прегръдки, какви целувки - БСП и ДПС се целуваха цел ден на Орлов мост - толкова се целуваха, че общ митинг правиха и накрая не пожелаха да подкрепят актуализацията на кабинета "Орешарски", коментира бившият премиер. На въпрос за упреците по повод пиенето на кафе с Лютви Местан в Кърджали, Борисов посочи, че няма нищо по-нормално лидерите да пият кафе.

ДПС са по-умни, имат по-добри експерти. Те са вертикално координирани и са по-дисциплинирана партия. Техният експерт Йордан Цонев знае прекрасно на какво дередже е държавата и че, ако останат заедно с БСП и "Атака" до зимата, ще се сгромолясат, смята Борисов.

Коментари: 0