Кабинетът бави договарянето на европарите

Сред проблемните сектори са селкското стопанство, наука и образование и здравеопазване

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Кабинетът все още не е готов за следващия програмен период 2014-2020 г. което застрашава страната ни от получаването на евросредствата. Причината е липсата на ясни интереси приоритети в сектори като селското стопанство и рибарството, както и в сектора „Наука и образование“, където липсват подготвени кадри в министерство на образованието.

Основен документ за отпускане на парите е представяне на конкретни приоритети в тези сектори. Проблемен сектор се оказа и здравеопазването, където липсват стратегически документи, в които да бъдат дефинирани конкретни реформи в системата.

Според запознати, подготовката на част от програмите изостава значително. От Брюксел отбелязват, че основната причина за забавяне на работата е липса на координация между министерствата, както и липсата на заместник-министри, отговарящи за европрограмите в някои от министерствата.

Забавянето на програмите застрашава получаването на европарите. В първите дни на управлението си кабинетът „Орешарски“ обяви, че смята да промени приоритетите за бъдещето еврофинансиране, но промените все още не са ясни.

Подкрепи Economic.bg